Sarbatoare la machedoneni

Aromanii, oameni puternici si aspri, vorbesc un dialect al limbii romane si isi invata copiii sa se roage Dumnezeului crestinilor.

In lumea de azi, „machidonii” sunt o comunitate aparte. Li s-a spus si machidoni, si aromani, si armani… Sunt tot una. Ei sunt ultimele ramasite ale unui popor ciudat si mandru, venit de undeva din adancurile vremii, si unde femeia este cea care conduce familia.

Nu s-a luminat inca bine de ziua, dar Zoe, „sefa” familiei Carabas, este deja in bucatarie. Aprinde cuptorul cel mare si pune la incalzit oalele pentru sarmale si ciorba. „Dana, adu-mi tocatorul. Steluta, pune si tu cratita aia deoparte si scurge apa de la varza.”

De la mic la mare, toata lumea se misca incolo si incoace, intreaba, cere, cauta cate ceva. Se vorbeste intr-o limba ciudata, rapida, cu inflexiuni bruste si o muzicalitate aparte, in care se aud multe i-uri. „Tseadari leatini?”, spune Zoe si rade, fiindca raspund direct: „Bine, multumesc”, inainte sa aflu ca exact asta ma intrebase („Ce faci tu?”).

Fara sa stii vreo boaba de aromana, constati ca intelegi destul de mult. Graiul lor pare un amestec intre limba romana moderna, iutirile muzicale ale vorbelor grecesti si vorbirea molcoma, cu silabe cantate, a moldovenilor.

Cu palmele pline de aluatul pe care a inceput sa-l framante, „teti” Zoe (asta inseamna, inteleg eu, „tanti”, adica adresarea pentru matusa) isi sterge usor fruntea cu dosul mainii si zambeste bucuroasa: „Bine ati venit la noi!”.

In zi de sarbatoare
Astazi e sarbatoarea familiei Carabas. „O sa vedeti, la noi sarbatorile sunt totdeauna altfel. Asa e cu Sarbatoarea Pitelor de Primavara, cu aniversarile noastre sau cu mesele de familie. Si ele sunt o sarbatoare.” Ziua incepe cu o rugaciune spusa in grai aroman, apoi casa intra in fierbere si trepideaza ca un stup de albine.

Desi nu pare, totul este riguros planificat. Fiecare stie ce are de facut, ce sa ia si unde sa puna. Zoe este „generalul” acestor pregatiri. La cei 40 de ani ai ei, Zoe este, intr-un fel, conducatoarea clanului Carabas, una dintre cele mai vechi familii armanesti. Si poate cea mai intinsa familie de machedoni, caci ea numara mai mult de o suta de suflete. „La noi, la machedoni, familia e sfanta. Orice zi in care ne strangem laolalta e considerata Sarbatoare a Familiei”, ne lamureste Mihai, sotul Zoei.

– See more at: http://www.avantaje.ro/articol/sarbatoare-la-machedoni-569180#sthash.zMp0Uo2y.dpuf636x477_1398787947a9810e34

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s