Limba aromână

Aromâna vorbită de aromâni, face parte din grupul limbilor romanice, subgrupul limbilor romanice răsăritene, alături de română, meglenoromână și istroromână.
Statut și denumiri
Există discuții între lingviști asupra statutului de limbă (dintre cele patru ale diasistemului romanic de est[1]) sau de dialect (în cazul că diasistemul romanic de est este socotit o singură limbă, denumită „română”, în care caz limba română este denumită „dialectul daco-român”).[2] Toți însă împărtășesc, precum Matilda Caragiu Marioțeanu[3], opinia generală potrivit căreia aromâna provine din protoromână (limba est-romanică comună veche).

Există deasemenea discuții printre intelectualii aromâni[4] asupra denumirii limbii, legate de discuțiile politice asupra statutului vorbitorilor, între „integraționiști” și „naționaliști”. Primii se vor, în țările unde trăiesc, membri ai națiunilor respective, dar de limbă aromână, definindu-se ca Aromâni albanezi, Aromâni bulgari, Aromâni greci, Aromâni macedoneni sau Aromâni români; ceilalți vor să fie recunoscuți oficial ca minoritate etnică, definindu-se ca Macedoromâni, Macedoni sau Machedoni de limbă macedoromână : ca stindard, folosesc „Soarele de la Vergina” (un simbol al regalității Macedoniei antice din care se trage Alexandru cel mare).[5] Controversa continuă în prezent, principalele dificultăți fiind legate nu de statut (care poate fi obținut fără riscuri fizice în cadrul democrației parlamentare și al politicii pentru minorități a uniunii europene) ci de denumiri. Pe de-o parte denumirea de „Macedonia”, variantele ei, istoria țării și „Soarele de la Vergina” sunt revendicate atât de Greci, cât și de Macedoneni (un popor slav de sud vorbind limba macedoneană), iar pe de altă parte aromânii trăiesc numeroși și în afara Macedoniei: în Albania, în regiunea Olimpului, în regiunea Pindului ș.a. Din aceste motive, majoritatea autorilor folosesc denumirile de Aromâni și de limbă Aromână care sunt oficial înregistrate în codurile internaționale.

La înșiși vorbitorii ei, denumirea limbii aromâne nu este unitară: în funcție de graiurile regionale, aromânii vorbesc limba armâneascã, armâneșce, armâneaști, rămănește (fărșeroții) sau vlăheaște (cei din Olimp).

http://ro.wikipedia.org/wiki/Limba_arom%C3%A2n%C4%83images

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s